suomeksiin EnglishПо-русски

Melonta koskissa

 

Laskureitin valinta ja laskemispäätös on aina melojan omalla vastuulla. Reitit ovat aina SUOSITUKSIA, eivät koskaan ehdottomia totuuksia. Tilanne koskessa muuttuu virtaamaolosuhteiden muuttuessa. Myös jäät voivat siirrellä kiviä. Vain kokenut meloja tai melontaopas voi arvioida koskea luotettavasti. Omatoimiretkeilijän pitää arvioida tilanne paikan päällä omiin havaintoihinsa luottaen.

Seuraavassa on lyhyet kuvaukset melonnasta koskissa sekä laskulinjat eri kokemustason omaaville retkimelojille.

Ahvionkosket

Ahvionkosket ovat noin 35 hehtaarin koskialue. Yläosaltaan alueella on paljon tasaisia virta-alueita. Varsinaiset koskialueet ovat aivan alueen alaosassa, jossa Ahvionkoski jakaantuu kahteen haaraan. Lännen puolella oleva Kotokoski on leveä ja hidasvirtaisempi kuin idänpuoleinen Martinkoski. Jos vettä on tarpeeksi, on Kotokoski helpompi laskettava.

Hirvikoski

Kosken kokonaispituus on noin kilometri ja pudotuskorkeutta 1,3 metriä, mutta melojan mielenkiinto kohdistuu sillan alapuoliseen 100m osuuteen, jossa pudotus on n.70 cm. Vettä virtaa 70m leveässä uomassa 60-270 kuutiota sekunnissa eli veden määrä vaihtelee melkoisesti. Kosken alapuolinen joenosa on säännöstelty maatalouden tarpeisiin siten, että huhtikuun puolivälistä kesäkuun alkuun ja elokuun puolivälistä lokakuun puoliväliin vedenpinta on parikymmentä senttiä normaalia alempana. Silloin siis kosken pudotuskorkeus kasvaa huomattavasti. Hirvikosken luonteeseen vaikuttaa hyvin paljon virtaama ja pudotuskorkeus. Keväällä huipputulvalla alaveden ollessa alhaalla kosken voisi luokitella jopa kolmoseksi, mutta keskikesällä tai muina vähävetisinä kausina (alle 100 m3/s) se on I - II. Parhaimmillaan koski on huhtikuusta juhannukseen ja syksyllä syyssateiden alettua virtaaman ollessa yli 160m3/s.